Csabai kolbász

2011.12.10. 17:31

A hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni. Zömében az különbözteti meg a többi Magyarországon készített kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele, és speciálisan füstölik. A paprika annyira lényeges elem, hogy bár kerül bele só, köménymag és fokhagyma is, de egyik sem mehet a paprika rovására. Nem csak csípős, hanem csemegepaprikát is kell beletenni, hogy szép színe legyen.

Amitől csabai a Csabai:

  • csak sertéshúsból készülhet, olyan disznó húsából, amelyet legalább 135 kg-ra hizlaltak fel
  • az állat minden részéből kell hozzáadni, a szalonnát külön adagolva
  • csak sertésbélbe (vékonybél) lehet tölteni
  • sok paprika hozzáadása
  • füstölés

A csabai kolbász vörösesbarna színű, rúd alakú készítmény. A rudak átmérője 4-5 cm, hosszúságuk 45-50 cm lehet, bár erre nincs teljesen érvényes szabály. Kisebb méretű párokat is készítenek, azok átmérője 3,5-3,8 cm, hosszúságuk 25 cm. Szárítás, füstölés után a felülete száraz tapintású. Ha felvágjuk, a színe a paprikától jellemzően piros, jól látható hús-és szalonnaszemcsékből áll.

A város környékéről kirajzott telepesek által alapított falvak (Kétsoprony, Ambrózfalva, Medgyesegyháza) lakói is a csabaihoz nagyon hasonló kolbászféleséget készítenek, az azonban jogilag nem minősül csabai kolbásznak, hiszen nem a két város közigazgatási területén belül készítették. Elkészítésében teljes a hasonlóság, hiszen a felhasznált anyagok és az elkészítés módja azonos.

Recept

100 kg késztermékhez általában 135-140 kg sertéshúst, sertés hasi szalonnát használnak. Fűszerezéséhez 1,2-1,8 kg édes-nemes pirospaprikát és erős, úgynevezett rózsapaprikát, valamint fokhagymát, konyhasót és durvára őrölt köménymagot adagolnak. A hagyományos elkészítés szerint több fűszert a csabai kolbász nem tűr el.

Szerző: Mecsó

1 komment

Címkék: kolbász csabai

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkolbasz.blog.hu/api/trackback/id/tr373453711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samatscitrub 2015.03.19. 14:47:20

A csbai kolbász a legjobb :-)
Mi ugyan pestiek vagyunk, de Kolbászáruházban megvesszük.
www.kolbaszaruhaz.hu
süti beállítások módosítása